Lassila & Tikanoja Oyj ostaa Veolian Ruotsin kiinteistötekniikkaan keskittyvän palveluliiketoiminnan

rahamaailmabanneri

Lassila & Tikanoja Oyj on allekirjoittanut sopimuksen, jonka mukaan yhtiö ostaa Veolian Ruotsin kiinteistötekniikkaan keskittyvän palveluliiketoiminnan hankkimalla Veolia FM AB:n koko osakekannan Veolia Nordic AB:ltä, joka on Veolia Environnement S.A.:n täysin omistama tytäryhtiö. Yrityskaupan avulla Lassila & Tikanoja haluaa vahvistaa läsnäoloaan Ruotsin kiinteistöpalvelumarkkinalla laajentamalla palveluvalikoimaansa kiinteistötekniikan palveluihin.

Veolia FM on yksi Ruotsin johtavista kiinteistötekniikkapalveluyrityksistä, joka tarjoaa laajan palveluvalikoiman niin sähköjärjestelmien käytönaikaiseen, perusparannus- kuin ennaltaehkäisevään ylläpitoon, LVI- ja talotekniikkajärjestelmien huoltoon ja ylläpitoon sekä energian käytön optimointiin. Yhtiön pääasialliset asiakassegmentit ovat sairaalat, julkinen sektori ja yritykset. Vuonna 2016 yhtiön liikevaihto oli 952 miljoonaa Ruotsin kruunua (102 miljoonaa euroa, 2015: 938 miljoonaa kruunua) ja operatiivinen tulos (EBIT) 62 miljoonaa Ruotsin kruunua (6,6 miljoonaa euroa, 2015: 68 miljoonaa kruunua). Veolia FM:n pääkonttori sijaitsee Tukholmassa ja yhtiöllä on yhteensä noin 580 työntekijää.   

“Veolia FM:n ostamisen myötä vahvistamme merkittävästi asemaamme kiinteistötekniikkapalveluissa Ruotsissa, joka on Pohjoismaiden nopeimmin kasvava kiinteistöpalvelumarkkina. Yhtiöllä ja sen henkilöstöllä on korkeatasoista osaamista ja asiantuntemusta kompleksisista teknisistä ympäristöistä, kuten sairaaloista. Haluamme hyödyntää Veolia FM:n toimivia ratkaisuja Suomessa erityisesti sairaala- ja kuntapuolella, jotta asiakkaamme pystyvät ylläpitämään kiinteistöjään energiatehokkaasti ja vastuullisesti. Uskomme myös, että Veolia FM:n vahva kokemus terveydenhuollosta auttaa meitä tarjoamaan kiinteistöteknisiä palveluita uudistuvalle SOTE-segmentille Suomessa”, sanoo Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja Pekka Ojanpää.

“On hienoa päästä osaksi Lassila & Tikanojaa ja päästä kehittämään yhtiön liiketoimintaa Ruotsissa seuraavalle tasolle”, sanoo Veolia FM:n toimitusjohtaja Erik Sundström. 

Lassila & Tikanojan maksama velaton ostohinta Veolia FM:n 100 prosentin omistuksesta on 650 miljoonaa kruunua (69,5 miljoonaa euroa). Kauppa rahoitetaan yhtiön käteisvaroilla ja vieraan pääoman ehtoisella rahoituksella.

“Nyt oli oikea aika antaa Veolia FM:n jatkaa kehitystään toimialalla uuden omistajan kanssa. Kaupan ansiosta voimme Veoliassa keskittyä entistä vahvemmin strategiamme toteuttamiseen eli ympäristöratkaisujen tarjoamiseen eri toimialoille Pohjoismaissa”, sanoo Veolia Nordicin liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja Håkon Vist.

Järjestely arvioidaan saatavan päätökseen vuoden 2017 kolmannen vuosineljänneksen aikana ja sen toteutuminen edellyttää Ruotsin kilpailuviranomaisen hyväksyntää.

Yrityskaupalla ei arvioida transaktio- ja integraatiokustannusten vuoksi olevan merkittävää vaikutusta Lassila & Tikanojan vuoden 2017 tulokseen. Konserniraportoinnissa Veolia FM tulee osaksi Kiinteistöpalvelut-toimialaa.