Veikkauksen vuosi 2017: Uuden Veikkauksen ensimmäinen vuosi sujui odotusten mukaisesti

fccccb84-e120-4ff3-8633-8b959b1f145f-w_960

Veikkauksen vuoden 2017 tulos oli odotusten mukainen, 1 021,3 milj. euroa. Ensimmäisenä toimintavuonnaan Veikkaus panosti erityisesti pelitoiminnan häiriöttömään jatkuvuuteen, pelijärjestelmien ja toimintatapojen integrointiin sekä vastuullisen rahapelaamisen välineiden kehittämiseen. Uusi Veikkaus syntyi, kun kolme entistä rahapeliyhteisöä, Veikkaus, RAY ja Fintoto, yhdistyivät vuoden 2017 alussa.

  • Liikevaihto 3 230,9 milj. euroa
  • Tulos 1 021,3 milj. euroa, taloudellinen tuotto yhteiskunnalle kaikkiaan 1 273,8 milj. euroa
  • Uusi veikkaus.fi-verkkokauppa lanseerattiin. Kaikki pelit yhdistettiin yhden pelitilin alle.
  • Veikkauksella on yli 2 miljoonaa Etuasiakasta.
  • Jännityspelit ja harrastuspelit olivat asiakkaiden suosiossa.
  • Liikevaihdosta 58 % myyntiverkostosta, 42 % digitaalisista kanavista.

Uuden Veikkauksen tulos ylitti vuoden 2017 valtion talousarvioon merkityn avustuksensaajille jaettavan summan, joka oli 1 003,5 milj. euroa.

– Uuden Veikkauksen ensimmäinen vuosi sujui integraatioon liittyvistä haasteista huolimatta hyvin, ja pystyimme tuottamaan avustuksensaajillemme suunnitelmien mukaisen tuoton, toimitusjohtaja Olli Sarekoski sanoo.

Tunnistautuvan pelaamisen osuus kaikesta veikkauspelaamisesta nousi 40,6 %:iin (+1,6 %-yksikköä), ja sen lisääminen on yksi Veikkauksen keskeisistä strategisista tavoitteista.

– Tunnistautuvan pelaamisen kautta pystymme tarjoamaan asiakkaillemme entistä vastuullisempia pelaamisen hallinnan välineitä. Uudistimme viime vuonna Veikkaus-korttia, joka mahdollistaa tunnistautuvan pelaamisen myös peliautomaateilla, Sarekoski sanoo

Vuoden 2017 aikana astuivat voimaan myös kansainvälisesti vertaillen ainutlaatuiset nettipelaamisen hallinnan välineet, ja kahden miljoonan asiakkaan Etuasiakas-ohjelmaan liitettiin uusia vastuullista pelaamista tukevia ominaisuuksia. Lisäksi Veikkaus teki päätöksen strategisesta hankkeesta, joka tähtää mahdollisimman laajaan tunnistautumiseen hajasijoitetuilla peliautomaateilla 1.1.2023 alkaen.

Suomen rahapelien kokonaismarkkina oli katsausvuonna pelikatteella mitattuna arviolta noin 1 978 milj. euroa. Kasvua edellisvuoteen oli yksi prosentti. Veikkauksen osuus kokonaismarkkinasta oli noin 90 %. Kilpailu kohdistuu erityisesti digitaaliseen pelaamiseen, jossa myös ulkomaiset peliyhtiöt toimivat.

Pelaaminen siirtyy yhä enemmän digitaalisiin kanaviin

Vuoden merkittävimpiä saavutuksia olivat uuden veikkaus.fi-verkkokaupan lanseeraus ja vanhojen peliyhteisöjen pelitilien yhdistäminen. Veikkaus.fi-verkkopalveluissa asioi keskimäärin 525 000 ostavaa asiakasta viikossa ja vuoden aikana kaikkiaan 1,3 miljoonaa asiakasta. Mobiilipelaaminen lisää koko ajan suosiotaan ja vuoden lopussa 44 % digimyynnistä tuli mobiililaitteiden kautta.

Peliryhmistä asiakkaiden suosiossa olivat katsausvuonna erityisesti jännityspelit ja harrastuspelit. Näistä eniten suosiotaan lisäsivät kiinteäkertoimiset vedonlyöntipelit, pöytäpelit sekä digitaaliset automaattipelit. Erityisesti Kulta-Jaska 2 -automaattipelin lanseeraus onnistui hyvin sekä peliautomaateissa että veikkaus.fi:ssä. Myös haaveilupelien uuden Kaikki tai ei mitään -pelin suosio ylitti odotukset.

Taloudellinen tuotto yhteiskunnalle

Kertomusvuonna Veikkauksen suoran taloudellisen tuoton yhteiskunnalle voidaan laskea olevan kaik­kiaan 1 273,8 milj. euroa. Yhtiö tuloutti opetus- ja kulttuuriministeriölle 537,8 milj. euroa, sosiaali- ja terveysministeriölle 436,3 milj. euroa ja maa- ja metsätalousministeriölle 40,6 milj. euroa. Lisäksi yhtiö maksoi valtiolle arpajaisveroa 212,8 milj. euroa sekä tulosta vähentävänä kustannusvai­kutteisena arvonlisäveroa 46,3 milj. euroa.