:KEMIANTEOLLISUUS: Suhdannekuva synkentyy, nyt tarvitaan vastuullisuutta neuvottelupöydässä

Kemianteollisuus

Mika Aalto, Toimitusjohtaja, Kemianteollisuus

Kemianteollisuuden suhdannekuva on synkentynyt syksyn aikana. Liikevaihto ja vienti ovat kääntyneet laskuun. Heikkenevät talousnäkymät koettelevat yritysten kilpailukykyä ja edellyttävät vastuullisia työmarkkinaratkaisuja.

Kemianteollisuuden tavaravienti laski heinä-syyskuussa 4 prosenttia edellisvuodesta, ja oli 3,0 miljardia. Liikevaihto supistui 2,3 prosenttia edellisvuodesta. Alkuvuoden ansiosta tammi-syyskuun vienti on vielä kokonaisuutena nollatasolla. Kemianteollisuuden osuus koko Suomen tavaraviennin arvosta on 19 prosenttia.

Heinä-syyskuun vienti laski useimmissa kemianteollisuuden tuoteryhmissä. Öljytuotteiden viennin arvo laski 5 prosenttia, kumi- ja muovituotteiden yhden prosentin ja lääkkeiden 12 prosenttia. Öljytuotteiden osuus kemianteollisuuden viennistä on noin 40 prosenttia ja 8 prosenttia Suomen koko tavaraviennistä.

− Kemianteollisuuden yritysten suhdannearviot ovat heikentyneet jo lähes kaksi vuotta yhtäjaksoisesti, ja arviot ovat selvästi kesää heikommalla tasolla. Myös tilaustilanne arvioidaan normaalia heikommaksi, kuvaa tilannetta Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Tarve parantaa kilpailukykyä ja vaalia työrauhaa ei ole kadonnut

Haasteet talouden ja työllisyyskehityksen sekä tuottavuuskehityksen osalta edellyttävät vastuullisuutta työmarkkinaneuvottelupöydässä ja maltillisia palkkaratkaisuja.

− Kilpailukykysopimuksen osana tullut työajan pidennys on Kemianteollisuudessa osa työehtosopimuksia, ja se on parantanut yritysten kilpailukykyä. Yksikkötyökustannuksilla mitattuna Suomi on kuitenkin edelleen 4−5 prosentin takamatkalla euroalueesta, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Teollisuusliitto ja PRO ovat ilmoittaneet lakon uhasta koskien Kemianteollisuuden tiettyjä jäsenyrityksiä. Toteutuessaan lakkojen on arvioitu aiheuttavan suoraan noin 160 miljoonan euron vahingot. Jo pelkkä lakon uhka aiheuttaa tuotannon uudelleenjärjestelyitä ja kustannuksia ja vaikuttaa investointihalukkuuteen. Prosessien ylös- ja alasajot kuormittavat ympäristöä ja ovat merkittävä turvallisuusriski.

Kemianteollisuus neuvottelee 19 sopimuksesta käynnissä olevalla työmarkkinakierroksella.