:SUOMEN PANKKI: Huhtikuussa lainasopimuksia neuvoteltiin uudelleen vilkkaasti

d5a4e2e8-775f-4b18-bd3e-3194c81d2509-w_576_h_2000

Kotitalous- ja yrityslainoja neuvoteltiin uudelleen huhtikuussa 2020 enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin [1]. Uudelleen neuvoteltujen sopimusten [2] määrässä näkyvät useiden pankkien kotitalouksille ja yrityksille poikkeusoloissa tarjoamat lyhennysvapaajaksot [3].

Huhtikuussa 2020 kotitalouslainoja [4] neuvoteltiin uudelleen 6,2 mrd. euron edestä, mikä vastaa 4,6 prosentin osuutta huhtikuun lopun kotitalouslainakannasta. Asuntolainoja [4] neuvoteltiin uudelleen 5,5 mrd. euron edestä, mikä vastaa 5,5 prosentin osuutta asuntolainakannasta [5]. Huhtikuussa myös opintolainoja, vapaa-ajanasuntolainoja ja kulutusluottoja neuvoteltiin uudelleen ennätyksellinen määrä.

Kotitaloudet nostivat huhtikuussa 2020 asuntolainoja [6] 1,4 mrd. euron edestä, mikä on 10,8 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Asuntolainojen kanta oli huhtikuun lopussa 100,9 mrd. euroa ja sen vuosikasvu 2,8 %.

Huhtikuussa 2020 yrityslainoja (pl. asuntoyhteisöt) neuvoteltiin uudelleen 2,3 mrd. euron edestä, mikä vastaa 3,9 prosentin osuutta huhtikuun lopun yrityslainakannasta. Määrä oli ennätyksellinen kaikissa yrityslainojen kokoluokissa. Huhtikuussa yritykset myös nostivat uusia lainoja runsaasti, 1,9 mrd. euron edestä.

Uudelleen neuvotelluista lainasopimuksista ja toimialoittaisesta yrityslainakannasta toteutettiin huhtikuun tilastojulkaisun yhteyteen uudet visualisoinnit suomalaisten lainat ja talletukset -dashboardiin.

Lainat

Kotitalouslainoista oli huhtikuun lopussa kulutusluottoja 16,6 mrd. euroa ja muita lainoja 17,7 mrd. euroa. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko nousi hieman maaliskuusta ja oli 1,83 %. Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli huhtikuun lopussa 96,2 mrd. euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 36,0 mrd. euroa.

Talletukset

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli huhtikuun lopussa 98,4 mrd. euroa ja talletusten keskikorko 0,09 %. Talletuskannasta oli yön yli talletuksia 86,0 mrd. euroa ja määräaikaistalletuksia 4,2 mrd. euroa. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat huhtikuussa 0,2 mrd. euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli huhtikuussa 0,11 %.

1 Tilastotietoja uudelleen neuvotelluista sopimuksista alettiin kerätä vuonna 2014.
2 Lainojen uudelleen neuvotteluilla tarkoitetaan sellaisia uusia lainasopimuksia, jotka syntyvät olemassa olevien lainojen uudelleen neuvottelujen tuloksena.
3 Alkuperäisen lainasopimuksen ehtoihin kuuluvat lyhennysvapaat eivät sisälly uudelleen neuvoteltujen sopimusten määrään.
4 Luottolaitosten kotitalouksille (pl. kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt) myöntämät lainat Suomeen.
5 Ks. artikkeli vuoden 2015 lyhennysvapaiden vaikutuksesta asuntolainakantaan.
6 Luottolaitosten kotitalouksille ja kotitalouksia palveleville voittoa tavoittelemattomille yhteisöille myöntämät euromääräiset lainat euroalueelle.