Lääketeollisuuden yritykset arvioivat investoivansa Suomeen merkittävästi viime vuosia enemmän

aluminium-pill-blisters

Lääketeollisuuden arvio tulevista investoinneista on aiempia vuosia suurempi. Yritykset ovat myös panostaneet rekrytoimalla rekisteritutkimuksiin erikoistuneita osaajia.

Vuonna 2019 lääketeollisuuden yritykset arvioivat Suomeen tehtävät vuosittaiset investoinnit jopa 100 miljoonaa suuremmiksi kuin edellisvuonna. Aiemmin arvio on ollut noin 20–30 miljoonaa euroa vuodessa, kun vuonna 2019 kahden vuoden arvio oli noin 200 miljoonaa.

Lisäksi lääketeollisuuden yritykset ovat rekrytoineet rekisteritutkimuksiin erikoistuneita osaajia. Yritykset työllistävät jo tällä hetkellä lähes 5700 korkeasti koulutettua, joista 900 tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa. Korkean tuottavuuden työpaikkojen määrää ja investointeja on mahdollisuus lisätä merkittävästi.

hintatilastoja-1000x600,e=pdf

Koronakriisin jälkeisessä ajassa on erityisen tärkeää panostaa aloihin, joista on löydettävissä nopeasti talouskasvua. Suomi tarvitsee korkean osaamisen ja tuottavuuden työpaikkoja lähivuosina. Terveysala ja lääketeollisuus on yksi tällaisista aloista, jossa juuri näitä työpaikkoja syntyy painottaa Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti.

Investointihalukkuutta tutkimukseen on, jos toimintaympäristö niihin kannustaa Suomi tulee nostaa nykyistä merkittävämmäksi lääketutkimusmaaksi jo tällä kehyskaudella. Etenkin perinteemme rokotetutkimusmaana on tässä haastavassa tilanteessa mahdollisuus, toteaa Lauslahti.

Tämä edellyttää kuitenkin, että sosiaali- ja terveysalalle saadaan nopeasti uusi strategia, jossa keskitytään alan tuomiin mahdollisuuksiin. Tutkimusinfraa, perustutkimusta ja tutkimusresursseja tulee vahvistaa. Valtion terveydenhuollon tutkimusrahoituksen määrää on nostettava pitkällä aikajänteellä.

Lääketeollisuuden investointikysely on Lääketeollisuus ry:n vuosittain tekemä kysely jäsenyrityksille ja alan toimijoille.