Koronavuosi oli asuntomarkkinoilla poikkeuksellinen loppuun asti, ja marras-joulukuussa tehtiin asuntokauppoja tavallista vilkkaammin. Kauppamäärä todennäköisesti tasaantuu vuoden kuluessa ja rokotusten edetessä, arvioidaan OP Ryhmän asuntomarkkinakatsauksessa.

Yleensä asuntokauppa kiivastuu keväällä ja hiljenee loppuvuotta kohden, mutta viime vuonna kävi päinvastoin. Kevään muutaman erittäin heikon kuukauden aikana patoutuneet asuntokaupat purkautuivat vuoden loppupuoliskolla, ja kokonaisuutena asuntokauppa kävi edellisvuoden tahtiin. Eniten asuntokauppoja tehtiin marraskuussa, ja myös joulukuu oli kauppojen suhteen poikkeuksellisen vilkas. Asuntolainoja nostettiin Suomen Pankin tilastojen perusteella enemmän kuin koskaan aikaisemmin joulukuussa.

– Viime vuonna asuntomarkkinoilla koettiin tavallista voimakkaampaa vaihtelua niin kauppamäärissä kuin nostetuissa asuntolainoissakin. Arvioimme loppuvuoden pienen kuumenemisen olevan tilapäistä ja odotamme tilanteen tasaantuvan tänä vuonna. Asuntomarkkinoiden hyvä vire jatkuu, OP Ryhmän ekonomisti Joona Widgrén sanoo.

Vanhoilla osakeasunnoilla käytiin viime vuonna kiinteistönvälittäjien tietojen perusteella 0,4 prosenttia enemmän kauppaa kuin vuonna 2019. Parhaiten asuntokauppa kävi suurissa kaupungeissa, jotka vetivät myös asuntojen hintojen nousua. Helsingissä vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat 4,6 prosenttia, Tampereella 3,7 prosenttia ja Turussa 2,5 prosenttia. Vaihtelu hintakehityksessä oli kuitenkin jälleen suurta. Keskisuurista kaupungeista esimerkiksi Lahdessa hinnat laskivat 4,9 prosenttia, Jyväskylässä 3,4 prosenttia ja Mikkelissä 5,4 prosenttia.

OP Ryhmän asuntomarkkinakatsauksessa arvioidaan, että asuntomarkkinoiden kriisinsietokyky osoittautui viime vuonna hyväksi. Vaikka kauppamäärät hetkellisesti laskivat, eivät hinnat reagoineet yhtä voimakkaasti. Kokonaisuutena asuntojen hinnat nousivat viime vuonna keskimäärin 1,4 prosenttia. Tänä vuonna OP:n ekonomistit odottavat asuntojen hintojen nousevan hieman aiemmin arvioitua nopeammin, 2,0 prosenttia.

– Asuntojen hintojen vakaa kehitys täysin poikkeuksellisena vuonna oli lopulta pieni yllätys. Syitä odotettua vakaampaan hintakehitykseen on varmasti useita. Lopulta koronan isku talouteen jäi pelättyä pienemmäksi. Toisaalta omistusasumisen kustannukset olivat matalat korkojen ollessa ennätysalhaalla. Myös mahdollisuus lyhennysvapaisiin helpotti tilannetta. Lisäksi kevään kaltaista lomautusaaltoa ei nähty enää loppuvuodesta, Widgrén sanoo.

Ensiasunnon ostajat ovat tukeneet asuntomarkkinoiden hyvää kehitystä tänä vuonna. Nyt keskimääräiseen ensiasunnonostoikään tuleva ikäluokka on hieman suurempi kuin viime vuosina, mikä osaltaan tukee hieman asuntomarkkinoiden hyvää vetoa lähivuosina. Myös kaupunkien vetovoima jatkuu.

– Loppuvuoden markkinat osoittivat, että kun kysyntää vastaavia asuntoja tulee markkinoille, ne myös menevät nopeasti. Liikkeellä on paljon tosiostajia, ja myös sijoitusasuntolainojen kysyntä on pysynyt hyvällä tasolla, Widgrén sanoo.