Toimitusjohtaja Anu Kivelä

Työvaatevalmistaja Medanta Oy:lle 2020 oli taloudellinen ennätysvuosi. Liikevaihto kasvoi 8,2 miljoonaan euroon. Menestys perustuu yrityksen tuotteiden tilausmäärien kasvuun, nopeaan reagointiin tuotekehityksessä sekä kannattavaan palveluliiketoimintaan.

Antimikrobisia työvaatteita kehittävä suomalainen Medanta Oy jatkoi voimakasta kasvuaan. Yrityksen liikevaihto kohosi 8,2 miljoonaan euroon edellisvuoden 3,6 miljoonasta eurosta, eli liikevaihto kasvoi huimat 127 prosenttia. Varsinainen tilinpäätös valmistuu myöhemmin keväällä.

Menestys perustuu yrityksen vakiintuneiden asiakkaiden tilausmäärien kasvuun, nopeaan reagointiin tuotekehityksessä ja kannattavaan palveluliiketoimintaan. Vuonna 2008 perustettu Medanta valmistaa työvaatteita etenkin terveydenhuolto- ja elintarvikealalle.

Vuosi 2020 oli yritykselle taloudellisesti ennätysvuosi. Medantan vakiotuotteiden kysyntä kasvoi huomattavasti. Yrityksen monivuotinen tuotekehitys ja usko antimikrobiseen tekstiiliteknologiaan kantaa nyt hedelmää.

”Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä tekstiiliturvallisuuden eteen. On hienoa, että olemme nyt lunastaneet paikkamme alan edelläkävijänä. Meillä on myös yhteiskunnallinen vastuu pitää huolta ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Nyt korona-aikana kaikki tautia ennalta ehkäisevät ratkaisut ovat tarpeen, ja näitähän meidän turvalliset materiaalimme ja tuotteemme edustavat”, kertoo toimitusjohtaja Anu Kivelä.

Koronapandemia leimasi Medantan vuotta – tuotekehitystä pikavauhdilla

Kun arviot koronan leviämisestä Suomeen helmikuussa vahvistuivat, aloitti Medanta yhteistyökumppaninsa kanssa välittömästi ammattilaiskäyttöön tarkoitetun kestokäyttöisen antimikrobisen kankaisen kasvomaskin suunnittelun. Kangasmaskeja myytiin satoja tuhansia kappaleita muun muassa terveydenhuollon ammattilaisille, lääkeyhtiöille, urheiluseuroille, seurakunnille sekä rahoitus- ja finanssialan yrityksille. Kangasmaskeista eniten huomiota sai yrityksen Valtteri Bottakselle suunnittelema kangasmaski.

Kertakäyttöisiä hengityssuojaimia Medanta toimitti suomalaisille miljoonia kappaleita. Keskellä pahinta kasvomaskipulaa huhti-toukokuussa yritys varasi oman lentokoneen ja kiidätti lentokoneellisen hengityssuojaimia Kiinasta Suomeen.

Koronavuonna Medanta alkoi hengityssuojainten lisäksi tuoda maahan myös ammattikäyttöön tarkoitettuja suojatakkeja ja -käsineitä.

”Osalla terveydenhuollon asiakkaistamme oli vakiintuneet suojavarusteiden hankintakanavat tukossa. Halusimme kantaa vastuumme kriisitilanteessa ja aloimme toimittaa heille suojavarusteita. Ilman luotettavia, monivuotisia yhteistyökumppaneitamme tämä ei olisi ollut mahdollista”, kertoo Anu Kivelä.

”Arvostuksemme terveydenhuollon ammattilaisia kohtaan on kasvanut entisestään.

He ovat työskennelleet kuluneena vuotena valtavan paineen alla. On tärkeää, että työnantajat tarjoavat heille teknisiä, toiminnallisia ja turvallisia työvaatteita”, sanoo Anu Kivelä.

Palveluliiketoiminta kasvussa

Myös Medantan palveluliiketoiminta kasvoi kannattavasti. Yrityksen omistaman Jokilaakson pesulan liikevaihto kaksinkertaistui. Jämsässä sijaitsevassa pesulassa huolletaan Jokilaakson sairaalan sekä kaupungin palvelutalojen ja päiväkotien tekstiilejä. Palveluliiketoiminta – tekstiilien vuokraus, pesuhuolto ja logistiikka – on merkittävä osa yrityksen kasvustrategiaa.

Vaikeina aikoina asiakkaiden tukena

Taloudellinen menestys mahdollisti sen, että yritys pystyi auttamaan asiakkaitaan vaikeana koronavuonna.

”Lahjoitimme kymmeniä tuhansia maskeja muun muassa ravintoloille ja tuotantoproduktioihin kuvausryhmille. Olimme mahdollistamassa Suomi–Ruotsi-maaottelun järjestämisen Tampereella lahjoittamalla urheilijoille, maajoukkueille, taustajoukoille ja yleisölle kasvomaskit”, kertoo Anu Kivelä.

Kansainväliset markkinat avautuivat ja kestävän tekstiiliteollisuuden kehittäminen jatkui

Kansainvälisille markkinoille Medanta suuntasi loppuvuodesta, kun yritys avasi kauppapaikan Saksan Amazonissa.

Matkustusrajoituksista huolimatta tiivis työskentely yhteistyökumppaneiden kanssa jatkui ja materiaalien tuotekehitys edistyi.

”Olen tuotekehityksestämme erityisen ylpeä. Tänä vuonna lanseeraamme uusia entistä älykkäämpiä, vastuullisempia, ja ympäristöystävällisempiä kankaita. Vuoden huiman tuloksen saimme aikaiseksi samoilla henkilöresursseilla työtehtäviä hieman uudelleen organisoimalla. Meidän 20 hengen tiimimme osoitti loistavaa työtarmoa ja joustavuutta”, iloitsee Anu Kivelä.