“Uskomme, että kaikille ihmisille pitää antaa mahdollisuus parantaa toimintaansa ja käytöstään. Emme vain halunneet kääntää selkäämme ja juosta karkuun”, Makian Totti Nyberg sanoo.

“Olemme antaneet tavaratalon omistajalle mahdollisuuden korjata toimintaansa, mutta sitä ei ole tapahtunut. Vedämme omalta osaltamme rajan nyt tähän”

Makia Clothing irtisanoo yhteistyön tavaratalo Kärkkäinen Oy:n kanssa. Syynä ovat tavaratalon omistajan arvot ja toiminta sosiaalisen median kanavissa. Makia on joutunut selittelemään yhteistyötään Kärkkäisen kanssa jo jonkin aikaa. Etenkin sosiaalisessa mediassa keskustelu on käynyt välillä kuumana ja moni on kritisoinut Makiaa.

“Uskomme, että kaikille ihmisille pitää antaa mahdollisuus parantaa toimintaansa ja käytöstään. Aikaisemmat päätökset perustuivat tähän. Emme vain halunneet kääntää selkäämme ja juosta karkuun. Päätöstä on vaikeuttanut se, että meille pienenä yhtiönä Kärkkäisen tuoma liikevaihto on ollut merkittävä. Lisäksi yhteistyö tavaratalon operatiivisen johdon ja henkilöstön kanssa on toiminut koko ajan kiitettävän hyvin”, Makian luova johtaja Totti Nyberg sanoo.

“Annoimme Kärkkäinen Oy:n omistajalle mahdollisuuden korjata toimintaansa, mutta sitä ei tapahtunut. Lisäksi hän ei ole missään yhteydessä pyytänyt anteeksi, katunut lausuntojaan tai oikonut vastuuttomia mielipiteitään. Emme saaneet muutettua asioita sisältäpäin, vaikka uskoimme siihen pystyvämme. Siltä osin kritiikki meitä kohtaan oli oikeutettua, olimme väärässä. Suomessa kaikilla on sananvapaus, mutta me vedämme omalta osaltamme rajan nyt tähän”, Nyberg sanoo.

Makialle suvaitsevaisuus on tärkeä arvo. “Siitä asti kun perustimme Makian, meille on ollut täysin selvää, että haluamme kohdella asiakkaitamme samalla tavalla kuin kohtelemme ystäviämme tai uusia tuttaviamme. Tasa-arvoisesti, kunnioittavasti ja osana yhtä suurta perhettä. Meille perhe tarkoittaa sitä, että siellä kaikki ovat samanarvoisia ja yhtä tärkeitä, oli heidän ikänsä, etnisyytensä, uskontonsa, sukupuolensa tai muut vastaavat tekijät mitä tahansa”, Makian brand director ja perustaja Joni Malmi sanoo.

Makian tuotteita on myyty Kärkkäisen tavarataloissa vuodesta 2013 alkaen. Aivan hetkessä tuotteet eivät tavaratalon valikoimista poistu. “Jo tehdyt avoimet tilaukset sekä ennakkoon myydyt tuotteet toimitetaan sovitusti. Mutta uusia tilauksia emme ota heiltä enää vastaan”, Nyberg sanoo.

Moni suomalainen tuotemerkki kertoi lopettavansa yhteistyön tavarataloketju Kärkkäisen kanssa sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat julkaisi vuonna 2017 artikkelin Kärkkäisen omistajasta Juha Kärkkäisestä. Artikkeli käsitteli Kärkkäisen yhteistyötä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa.