Yleisen taloustilanteen odotetaan paranevan vuoden 2021 kuluessa, mutta lyhyen aikavälin talousnäkymiä varjostaa etenkin epävarmuus koronaviruspandemian (covid-19) etenemisestä ja rokotuskampanjoiden aikataulusta.

Maailmantalous piristyi pandemian aiheuttamasta laskusuhdanteesta nopeammin kuin joulukuun 2020 asiantuntija-arvioissa oli osattu odottaa.

Kasvettuaan vahvasti vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä euroalueen BKT supistui neljännellä vuosineljänneksellä 0,7 %. Vuoden 2021 kuluessa taloudellisen toiminnan odotetaan kuitenkin piristyvän selvästi, kun rokotuskampanjat etenevät ja rajoituksia aiotaan vähitellen höllentää, jos pandemiakehitys ei huonone.

Talouden taannuttua rajusti koronaviruspandemian aikana ja finanssipolitiikan reagoitua siihen ennennäkemättömän voimakkaasti euroalueen BKT:hen suhteutetun julkisen talouden alijäämän arvioidaan kasvaneen ja olleen 7,2 % vuonna 2020 (0,6 % vuonna 2019).

TALOUSKATSAUS

Euroopan keskuspankin Talouskatsaus 2/2021

2021 . 113 sivua

Julkaisija: Euroopan keskuspankki – Europeiska centralbanken