Neste Oyj on allekirjoittanut sopimuksen perusöljyliiketoimintansa myynnistä Chevron Corporationille, joka on yksi maailman johtavista integroidusta energiayhtiöistä. Sopimus kattaa yhdistelmän osakkeita ja omaisuuseriä, jotka muodostavat Nesteen koko maailmanlaajuisen perusöljyliiketoiminnan. Osana luopumista osapuolet ovat myös tehneet pitkäaikaisen hankintasopimuksen Nesteen perusöljytuotannon toimituksista Porvoosta. Samanaikaisesti Neste on allekirjoittanut sopimuksen, jolla se poistuu perusöljyihin keskittyvästä yhteisyrityksestä Bahrainissa Bahrain Petroleum Companyn ja Nogaholdingin kanssa.
“Haluan kiittää perusöljyliiketoiminnan henkilöstöämme, joka on aina ollut tunnettu edelläkävijyydestään. He ovat rakentaneet perustan Nesteen nousulle yhdeksi maailman johtavista luokan III perusöljyjen valmistajista, mistä voimme olla äärimmäisen ylpeitä. Chevron on huippulaatuisten perusöljytuotteiden johtava valmistaja, ja yhtiöllä on siten vahva asema viedä myös NEXBASE-perusöljyliiketoimintaa eteenpäin”, sanoo Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker.
Nesteen perusöljyjä on tuotettu Porvoossa sekä Bapcon ja Nogaholdingin kanssa toimivan yhteisyrityksen toimesta Bahrainissa. Chevronin kanssa solmittu sopimus kattaa Nesteen Porvoon perusöljytuotannon tuotantomäärät, sen premium-luokan NEXBASE-tuotemerkin, kaiken tuotemerkkiin liittyvän näkyvyyden sekä maailmanlaajuisen markkinointi- ja jakelualustan. Luopumisen yhteydessä Neste poistuu myös yhteisyrityksestään Bapcon ja Nogaholdingin kanssa eikä Nesteelle jää toimintaa Bahrainiin.
Sopimusosapuolet ovat sitoutuneet varmistamaan saumattoman muutoksen NEXBASE-asiakkaille ja kaikille muille sidosryhmille henkilöstö mukaan lukien. Sopimusosapuolet ovat sopineet, että kauppahintaa ei julkaista. Kaupalla ei ole olennaista vaikutusta Nesteen taloudelliseen asemaan. Kaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää ja muiden kaupan ehtojen täyttymistä, ja kaupan arvioidaan toteutuvan viimeistään vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä.